NOODHULP BARABALI

Begin November kreeg Harapan Baru het bericht dat er een familie was die in moeilijke omstandigheden verkeert. Reden voor ons om direct om op bezoek te gaan. Daar aangekomen ontmoetten wij opa Kiduran (94 jaar) en oma Mal (76 jaar). Zij zorgden voor drie kleinkinderen Lula (9 jaar), Melisa (bijna 3 jaar) en Huttiya (18 maanden), nadat hun moeder met de noorderzon vertrokken is.

De familie Kiduran

Financieel redden zij het niet, omdat zij slechts 250,000 rupiah (25 euro) per maand als steun van hun familie kregen. Ook waren opa en oma te oud om voor de kinderen te zorgen. Dit betekende dat Lula het huis schoon moest houden, koken en op haar zusjes passen.

Na het bezoek bij de familie Kiduran hebben wij onze lokale partner, Paramita ingeschakeld. Zij is een overheidsinstelling en heeft veel kennis op het gebied van jeugdhulpverlening. Gezamenlijk met Paramita hebben wij een plan opgesteld:

  • Paramita neemt de begeleiding van het gezin op zich, Harapan Baru en de lokale wijkzuster ondersteunen hen. Paramita regelt samen met de lokale wijkzuster een medische check voor de kinderen.
  • Harapan Baru zamelt geld in zodat er voedsel, kleding, medische hulp en speelgoed voor de familie geregeld kan worden.
  • Er moet gezamelijk met de familie en de buurt een oplossing voor de lange termijn gezocht worden. Een oplossing waarbij de familie ondersteunt wordt in de gedachte van het ‘Noaberschap’.

Na het overleg met Paramita zijn wij hard aan de slag gegaan. Dankzij de Koningin Wilhelminaschool in Winterswijk kwamen wij al gauw aan ons streefbedrag van 150 euro. Daarmee hebben wij de familie Kiduran twee maanden van voedsel kunnen voorzien.

Ook is er speelgoed en kleding voor de kinderen gekocht. Begin december zijn de kinderen een weekje wezen logeren in het verpleeghuis van Paramita voor vaccinaties en medische controle.

Eind December hebben we na veel gesprekken met de familie een oom gevonden die bereid is om de familie, tot terugkomst van moeder, te gaan ondersteunen.

Keuken

Slaapkamer van de meisjes

Badkamer

Update 04/06/17:

We hebben mooi nieuws vanuit Bara Bali! Vandaag zijn we op bezoek geweest bij Lula, Melisa, Huttiya, opa Kiduran en oma Mal om te kijken hoe het met hun gaat.

Een half jaar geleden kregen we de vraag om dit gezin te helpen, omdat zij niet konden rondkomen met het kleine inkomen dat ze hadden (slechts 1 euro per dag voor het gehele gezin). Vanwege de hoge leeftijd van opa en oma moest Lula het huis schoonmaken en koken voor het gezin. Tijd voor school en spelen had ze niet.

Na interventie van Paramita en Harapan Baru Lombok gaat het nu goed met het gezin. Lula, Melisa en Huttiya groeien als kool. De wormen waar Huttiya last van had zijn niet meer terug gekomen. En Lula gaat weer naar school.

De oom van de kinderen houdt nu een oogje in het zeil en helpt bij het schoonmaken en koken. Ook de gemeenschap helpt mee door elke maand groente en vlees te geven.

Zo kan het gezin nu goed rondkomen en kunnen de kinderen gelukkig opgroeien. Namens het gezin Kiduran willen wij de Koningin Wilhelminaschool nogmaals hartelijk bedanken voor de geboden hulp! Hardstikke mooi werk jongens en meisjes!