BESTUUR HARAPAN BARU AALTEN NEDERLAND

Frank Timmermans, voorzitter Harapan Baru Aalten Nederland

Zes jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Harapan Baru, de stichting die is opgericht door Nick Rensink uit IJzerlo tijdens een benefietconcert van Crescendo, de muziekvereniging van IJzerlo, de buurtschap waar ik ook woon. Het werk van de stichting sprak mij erg aan. Toen nog vooral gericht op ondersteuning aan mensen met een handicap middels het opzetten van een eigen klein bedrijfje en hen zo zelfstandig te maken. Als huisarts heb ik jarenlang gewerkt in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dus hulp aan mensen met een handicap draag ik een warm hart toe. Ik wilde dit initiatief graag ondersteunen en ben al gauw als algemeen bestuurslid aan het werk gegaan. Ondertussen ben ik nu 4 jaar voorzitter. In de afgelopen jaren zijn de werkzaamheden van Harapan Baru verder uitgebreid. Er is veel noodhulp gegeven bij de aardbevingen en andere natuurrampen. Er zijn waterprojecten met herstel en aanleg van waterputten en waterleidingen voor verschillende dorpen. En nu met name is er ook veel aandacht om groepen jongeren te ondersteunen bij initiatieven om de woonomstandigheden in de leefgemeenschappen te verbeteren. Wij als Harapan Baru Aalten Nederland doen aan fundraising om de werkzaamheden in Lombok te ondersteunen. De lijntjes zijn heel kort. Met beeldbellen heb ik regelmatig contact met Nick en medewerkers aldaar. De gelden worden rechtstreeks overgemaakt naar de stichting op Lombok en verantwoord. Ik hoop op deze manier wat te kunnen betekenen voor de allerarmste mensen op Lombok.

Dianne Kuenen, secretaris Harapan Baru Aalten Nederland

Mijn naam is Dianne Kuenen. Ik woon in Aalten en werk ook in deze plaats als fysiotherapeute. Na een lange rustpauze in mijn vrijwilligerswerk (ik had daarvoor jarenlang in het bestuur van Mondiaalten gezeten) vond ik het een paar jaar geleden tijd worden om me weer in te zetten voor een stichting die zich bezig hield met mensen ‘ver weg’. Harapan Baru sprak mij aan door het feit dat de stichting mensen met een handicap helpt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Afhankelijke personen worden in hun kracht gezet, worden zelfstandig en krijgen aanzien in hun samenleving. Hoe mooi is dat?! Later maakte ik kennis met de andere pijlers van Harapan Baru: aanleggen van watervoorzieningen, noodhulp bieden en stimuleren van de zelfredzaamheid van de gemeenschappen. Contact met de mensen van de stichting op Lombok is heel direct middels mail, telefoon en app. De stichting is klein en zeer betrouwbaar. Sinds begin 2024 heb ik het secretariaat van Harapan Baru van Heidi overgenomen. Een beetje vrije tijd geven en me inzetten voor de stichting om het werk op Lombok mogelijk te maken, is naar mijn gevoel wel het minste wat ik kan doen ….

Wim Vugteveen, penningmeester Harapan Baru Aalten Nederland

Mijn naam is Wim Vugteveen en ik ben sinds 2020 penningmeester van de stichting Harapan Baru Aalten Nederland. Ik woon in een kleine buurtschap van Aalten, genaamd IJzerlo, en ben daardoor in aanraking gekomen met de stichting. De stichting is namelijk opgericht door een oud-inwoner van IJzerlo. Naast mijn werk als controller bij een administratiekantoor, waarbij wij ons hoofdzakelijk richten op de bouw en de timmerindustrie, ben ik jarenlang bestuurslid geweest bij diverse organisaties in IJzerlo zoals de peuterspeelzaal, de basisschool en de gymnastiekvereniging. In 2020 ben ik gepolst voor een bestuursfunctie bij Harapan Baru Aalten Nederland en nadat ik een gesprek heb gehad met de oprichter, Nick Rensink, over het werk dat de stichting doet en welke ideeën hier achter zitten, heb ik besloten penningmeester te worden. Het kleinschalige van de stichting, waardoor er snel op acute rampen kan worden ingesprongen en het feit dat de stichting gezamenlijk met de gemeenschap in Lombok optrekt om de leefomstandigheden van de gemeenschap en dan met name de mensen met een beperking in het bijzonder te verbeteren, heeft mij heel erg aangesproken. De afgelopen jaren heb ik zelf ervaren dat met rechtstreekse hulp en door met de gemeenschap aldaar te overleggen, ondanks geringe middelen er veel gedaan kan worden.  Een heel goed voorbeeld daarvan is de aanleg van waterputten, waardoor hele dorpsgemeenschappen nu de beschikking hebben over schoon drinkwater. Wetende dat zaken die wij in Nederland heel gewoon vinden, elders in de wereld vaak ontbreken, is het inzetten voor een stichting zoals Harapan Baru voor mij iets dat ontzettend veel voldoening geeft.

Heidi Ebbers, algemeen bestuurslid Harapan Baru Aalten Nederland

Mijn naam is Heidi Ebbers, ik ben getrouwd en heb 2 (volwassen) dochters. Ik werk als kerkelijk werker voor de Protestantse Gemeente in Aalten en daarnaast geef ik een aantal uur vormingsles. Ik woon in Aalten, maar kom uit IJzerlo. Hierdoor ken ik Nick, hij was mijn buurjongen. Een aantal jaar geleden was Nick in Nederland om te vertellen over Harapan Baru. Ik woonde de presentatie in de Zuiderkerk bij en ik was geraakt door wat Nick vertelde. Harapan Baru betekent niet voor niets “nieuwe hoop”, want dat is wat Harapan Baru de mensen op Lombok biedt! Toen Nick vroeg of ik secretaris van Harapan Baru Aalten Nederland wilde worden hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Intussen heeft Dianne deze taak van me overgenomen, maar ben ik nog wel bestuurslid van Harapan Baru.

Nelleke Aipassa-Kuenen, algemeen bestuurslid Harapan Baru Aalten Nederland

Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met Harapan Baru op de Adventsmarkt in Aalten. De missie van de stichting om mensen in achterstandssituaties op Lombok ondersteuning te bieden bij het creëren van een kansrijke toekomst, waardoor zij als volwaardige burgers mee kunnen draaien binnen de samenleving, sprak me erg aan. Toen ik hoorde dat er gezocht werd naar nieuwe bestuursleden, hoefde ik niet lang na te denken. Voor mij was duidelijk dat ik graag op deze manier mijn “maatschappelijke steentje” bij wil dragen. Ik woon met mijn man en 4 kinderen in Aalten. Mijn hele werkzame leven ben ik actief in de geboortezorg, waarvan 18 jaar als verloskundige en inmiddels al een aantal jaar als regiomanager in de kraamzorg. Samen met de overige bestuursleden van Harapan Baru Aalten Nederland hoop ik in samenwerking met Harapan Baru Lombok Indonesië voor heel veel mensen een wezenlijk verschil te kunnen maken in hun dagelijks leven en kijk op de toekomst.