WATERPROJECTEN

Schoon drinkwater is op Lombok helaas geen vanzelfsprekendheid.

Harapan Baru helpt de bevolking en de dorpsgemeenschappen  met het verkrijgen van veilig drinkwater. Dit gebeurt door het aanboren van grondwater tot een diepte van 25 tot 55 meter en het aanbieden van alle benodigde apparatuur om dit op te pompen. Er worden kilometers waterpijpleidingen aangelegd van de bron tot de dorpen. Er worden watertanks geïnstalleerd voor de opslag van water. Dit alles wordt door Harapan Baru alleen aangeboden als de bevolking zelf gemotiveerd en bereid is om de handen uit de mouwen te steken. De inwoners van de dorpen zijn zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Daarvoor worden dorpscomités opgericht. Ieder huishouden betaalt een maandelijkse bijdrage om het onderhoud te bekostigen. Waar het niet mogelijk is om schoon drinkwater via een pijpleiding naar toe te leiden (afgelegen dorpen in de bergen), worden waterfilters aangeboden die het opgeslagen regenwater omzetten in drinkwater.

Tot 2024 zijn al ruim 1500 families van schoon drinkwater via de pijpleidingen voorzien. 270 families maken gebruik van de waterfilters. Het heeft slechts €2,41 per persoon gekost om schoon drinkwater aan te bieden.

Tot nu toe werd dit geld bijeengebracht door Rotary Aalten-Wisch,  Rotary Bergh en het project Wandelen voor Water. Deze samenwerking is (zoals van te voren al afgesproken) beëindigd. Harapan Baru hoopt nieuwe sponsoren te vinden die het waterproject financieel willen dragen zodat het waterproject voortgang kan krijgen.