NIET ALTIJD GEMAKKELIJK

In februari 2016 kregen we slecht nieuws te horen. Wij troffen onze client, Fatmawati, in tranen aan. De afgelopen dagen is er bij haar niet één keer, maar twee keer ingebroken. Beide keren hebben ze de sloten van de kraam afgebroken. De eerste keer kon zij nog alle producten vervangen, maar na de tweede keer had zij niet voldoende geld om dit weer te doen.

In haar kraampje had ze alleen nog maar een aantal bananen en durian-vruchten om te verkopen. Tijdens ons gesprek gaf ze aan dat zij wel door moest gaan, omdat er vijf mensen afhankelijk van haar zijn. Op de vraag waarom ze niet bij ons kwam met de vraag om hulp vertelde ze dat wij al zoveel geïnvesteerd hadden en dat ze ons niet nogmaals om hulp kon vragen.

Na het zien van haar kracht (toch weer de kraam openen met het beetje geld dat zij heeft en keihard werken) hebben wij een nieuw startkapitaal aangeboden. Zonder deze steun zou zij het anders waarschijnlijk niet redden. Daarnaast hebben we afgesproken dat zij alle spullen nu ‘s avonds in haar huis gaat opslaan, zodat het niet nogmaals kan gebeuren.

Het is droevig, maar ook een leermoment voor Fatmawati en voor ons. In de toekomst gaan wij er op letten dat de voorraad van onze deelnemers niet zo gemakkelijk te stelen is. Zelfs van onze fouten kunnen wij leren en groeien. Hopelijk hebben we vandaag Fatmawati “harapan baru” gegeven.