Atik

~ 15 augustus 2015

Dit zou niet Atik’s levensverhaal moeten zijn, maar toch is dit het geval. In 1991 werd Atik geboren. Haar ouders verwachtten een gezonde baby, maar kregen een dochter die nooit zal kunnen lopen.

Sinds ze geboren werd is het leven van Atik gevormd door “het had normaal moeten zijn”. Ze had normaal geboren moeten worden, zodat ze normaal naar school had kunnen gaan. Ze had haar school normaal moeten afmaken, zodat ze normaal werk had kunnen hebben. En met haar normale werk had ze een gezin kunnen stichten, zoals het gebruikelijk is op Lombok.

In plaats daarvan zit ze nu thuis, zonder opleiding, zonder werk en zonder een gezin. Ze woont bij haar ouders en is in alles afhankelijk van hen. Ze wacht elke dag tot ze thuis komen en doet soms kleine klusjes in de woonkamer.

Alhoewel het niet kunnen lopen voor haar vervelend is, is de afhankelijkheid van anderen voor haar het meest vervelend. Ze kan niet haar eigen eten betalen, haar huis schoonmaken en wordt vaak door anderen niet als ‘vol’ aangezien.

Door de schaamte van haar beperking en de moeite die het haar kost om naar buiten te gaan, leeft ze een leven in eenzaamheid. Zij is hierin niet de enige. Vaak krijgen mensen met een beperking niet de kans om in Indonesië hun eigen leven vorm te geven.

Atik heeft een uniek talent. In de uren dat zij thuis zat, heeft zij zichzelf geleerd om prachtige producten van wol te knopen. Dit doet zij met haar handen, zonder andere hulpmiddelen. Mutsjes voor baby’s, sokken waar je mobiel in kan stoppen, tasjes; zij kan het allemaal maken.

Haar grote droom is om een bedrijfje aan thuis te beginnen, zodat zij deze producten, met hulp van haar familie kan verkopen. Met het geld dat zij verdient kan zij dan haar familie helpen en een rolstoel kopen. Zodat zij zich gemakkelijker door het huis kan verplaatsen of misschien zelfs naar de markt kan gaan.

Zij zoekt hulp bij het verkopen van producten, en daarnaast iemand die haar kan leren hoe je een bedrijfje aan huis opzet. Daarnaast zoekt ze naar startkapitaal, zodat ze kan beginnen om haar droom werkelijkheid te laten worden.

Harapan Baru helpt mensen zoals Atik. Wij bieden praktische lesprogramma’s aan, waar mensen vaardigheden leren die direct toepasbaar zijn. Wij willen graag Atik helpen en hebben hierbij u hulp nodig. Door het kopen van één van haar producten, of het doneren van een geldbedrag kunnen wij haar droom werkelijkheid laten worden. Wij zoeken in totaal 150 euro om Atik te helpen met het starten van haar bedrijfje. Helpt u mee?