Project Description

Suhaimi

Naam: Suhaimi

Locatie: Gunung Sari

Bedrijf: Krepikbakkerij

Periode: Voorjaar 2016

Bedrag: 65 euro

Activiteiten: Meneer en mevrouw Suhaimi hebben al enkele jaren een krepik bakkerij. Zij verkopen met veel trots hun eigengemaakte producten in de buurt. Naast hun bedrijf besteden zij ook veel tijd met hun naaste familie. Voor de kleinkinderen zijn ze dan ook hun lieve opa en oma.

Om hun kinderen en klein-kinderen te helpen, schuiven meneer en mevrouw Suhaimi steeds wat geld aan de kant. Maar elke maand wordt dit moeilijker, omdat het leven op Lombok steeds duurder wordt. Daarom spelen zij al een tijd met de gedachte om het bedrijf verder te laten groeien en hun producten ook via de supermarkt te gaan verkopen.

Maar producten mogen niet zomaar in de supermarkt verkocht worden. Hier moet eerst aan een kwaliteitslabel voldaan worden. Om dit te bereiken hebben wij hen geholpen bij het regelen van nieuw gereedschap en producten. Twee dagen hebben wij samen hun werkplaats opgeschoond, zodat zij voldoen voor de aanvraag van dit label en zij hun bedrijf verder kunnen laten doorgroeien.

Update 25-05-17: Suhaimi heeft al eerder in samenwerking met Harapan Baru Lombok Indonesia een krepik (cassave chips) bakkerij opgebouwd. We hebben gemerkt dat tijdens de regen-periode het bedrijfje niet goed loopt. Dit komt omdat de krepik meerdere dagen in de zon moet liggen om te drogen. Tijdens de regenperiode zijn er soms periodes dat dit niet mogelijk is.

Om Suhaimi toch van inkomsten te voorzien hebben we samen met haar een tweede bedrijfje opgezet. Zij koopt ongebakken kroepoek in en, bakt dit (met kruiden) en verkoopt dit weer. Dit kan ook tijdens de regenperiode. Ook hebben we een samenwering tussen Fatmawati (een eerdere deelneemster) en Suhaimi opgezet, waarbij Fatmawati de kroepoek van Suhaimi inkoopt en dan weer verder verkoopt. Samen met Suhaimi hebben we ook andere kramen in de omgeving geïnformeerd.

Daarnaast heeft Suhaimi bij ons een training boekhouden en ondernemerschap gevolgd, zodat zij een duidelijk overzicht heeft van haar inkomsten en uitgaven en haar activiteiten daarmee verder kan gaan uitplannen in de toekomst.